Správy

Skip Navigation LinksDomovská stránka > Správy > Fond vyhlásil výzvu 1/2016

Fond vyhlásil výzvu 1/2016

05. novembra, 2015

Rada Audiovizuálneho fondu na svojom desiatom riadnom rokovaní 3. novembra 2015 schválila Štruktúru podpornej činnosti fondu na rok 2016, vzala na vedomie návrh výzvy 1/2016 a súhlasila so zvýšením rámcovej sumy finančných prostriedkov vo výzve 7/2015.

Výzva 1/2016 na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov formou dotácie je v súlade so Štruktúrou podpornej činnosti fondu na rok 2016 určená pre podprogram 1.4 produkcia školských a vzdelávacích audiovizuálnych diel a zároveň aj pre podprogram 2.2 verejné kultúrne podujatia s účasťou audiovizuálnych diel v Slovenskej republike v nasledujúcom roku.

Oprávnení žiadatelia môžu svoje žiadosti predkladať fondu od 9. novembra do 30. novembra 2015. Fond vyhlásil túto výzvu v časovom predstihu najmä preto, aby žiadatelia s projektami v uvedených podprogramoch mali dostatočný priestor pre prípravu svojich žiadostí a následne aj na realizáciu svojich projektov v nadväznosti na rozhodnutie o poskytnutí finančných prostriedkov z fondu.

Podľa schválenej štruktúry podpornej činnosti na rok 2016 je táto výzva v budúcom roku jedinou v oboch podprogramoch. Zámerom fondu je posúdiť jednotlivé žiadosti na produkciu školských a vzdelávacích audiovizuálnych diel v podprograme 1.4 ešte pred začiatkom ich realizácie najmä v nadväznosti na harmonogram školského roka. V podprograme 2.2 je zámerom fondu posudzovať filmové podujatia na Slovensku predovšetkým v ich vzájomnom porovnaní, s prihliadnutím na ich programové zameranie, periodicitu a na dosiahnuté výsledky. Na tento účel budú slúžiť aj podrobné informácie o predchádzajúcich ročníkoch podujatia, ktoré musia byť súčasťou každej žiadosti.

Návrh Štruktúry podpornej činnosti fondu na rok 2016, ktorý rade predložil riaditeľ fondu Martin Šmatlák, vznikol po viacerých dôkladných diskusiách členov rady aj v komunikácii fondu s odbornou verejnosťou. Štruktúra je základným obsahovým dokumentom pre výkon podpornej činnosti fondu v príslušnom roku. Okrem iného podrobnejšie špecifikuje najmä počet, členenie a obsahové zameranie programov a podprogramov podpornej činnosti fondu, jej priority, mieru povinného spolufinancovania projektu žiadateľom, ako aj počet odborných komisií fondu, ich základné zloženie a počet členov. Fond prostredníctvom štruktúry presnejšie určuje ciele a priority svojej podpornej činnosti v jednotlivých programoch na nasledujúci rok.

V porovnaní s rokom 2015 štruktúra nanovo upravuje podmienky poskytovania podpory na vývoj audiovizuálnych diel v programe 1. Ako novú prioritu v programe 2 štruktúra určuje verejnú výročnú prehliadku slovenskej audiovizuálnej tvorby. Zároveň v podprograme 2.1 fond otvára možnosť poskytovať dotáciu aj na zabezpečenie multimodálneho prístupu (podtitulky pre nepočujúcich, zvukový komentár pre slabozrakých a nevidiacich) k slovenským audiovizuálnym dielam.

V programe 4 sa fond v roku 2016 bude sústreďovať na podporu revitalizácie zaniknutých kín alebo na zriadenie nových jednosálových kín. V programe 4 fond zároveň otvára nový podprogram orientovaný na podporu rozvoja technológií určených a realizáciu audiovizuálnych diel v Slovenskej republike.

Štruktúra určuje na podpornú činnosť fondu v roku 2016 predbežnú celkovú sumu 6,5 milióna eur, pričom program 5 podpora audiovizuálneho priemyslu v SR je v zmysle zákona finančne zabezpečený nad rámec tejto sumy osobitným príspevkom zo štátneho rozpočtu. Štruktúra zároveň určuje základné percentuálne rozdelenie uvedenej sumy na jednotlivé programy podpornej činnosti fondu.

V určení termínov uzávierok pre jednotlivé výzvy na predkladanie žiadostí fond v roku 2016 pokračuje v osvedčenej tendencii a vychádza v ústrety žiadateľom, aby si mohli pripravovať v predstihu svoje projekty. V roku 2016 fond vyhlási celkom 7 výziev. Poslednú výzvu 8/2016 zameranú na podporu návštevnosti slovenských kinematografických diel fond vyhlási v januári 2017. Všetky výzvy s výnimkou výzvy 4/2016 sú zamerané vždy len na jednu oblasť podpory. Okrem produkcie školských filmov a organizácie podujatí (výzva 1/2016) má každý program alebo podprogram v priebehu roka 2016 určených viac termínov uzávierok.

Rada Audiovizuálneho fondu zároveň súhlasila s návrhom riaditeľa navýšiť celkovú sumu finančných prostriedkov predbežne určených na podporu projektov vo výzve 7/2015 o 302 200 eur najmä so zámerom prioritne podporiť dokončenie nových slovenských kinematografických diel v podprograme 1.1 hrané diela.

Späť

Podmienky používania|Ochrana osobných údajov|Kontaktujte nás
Copyright © 2009 - 2011 Audiovizuálny fond. Všetky práva vyhradené.