Správy

Skip Navigation LinksDomovská stránka > Správy > Výzva č. 6/2015 je zameraná na televízne diela

Výzva č. 6/2015 je zameraná na televízne diela

08. júna, 2015

Rada Audiovizuálneho fondu na svojom piatom rokovaní dňa 26. mája 2015 schválila Výzvu č. 6/2015, ktorej návrh predložil riaditeľ fondu Martin Šmatlák v nadväznosti na predchádzajúce rokovania rady. Výzva je zameraná na podporu produkcie audiovizuálnych diel primárne určených pre televízne vysielanie. O poskytnutie finančných prostriedkov formou dotácie sa môžu uchádzať žiadatelia v programe 1 – Tvorba a realizácia slovenských audiovizuálnych diel v jednotlivých podprogramoch zameraných na hrané, dokumentárne alebo animované audiovizuálne diela.

V doterajšej histórii podpornej činnosti Audiovizuálneho fondu ide o prvú samostatnú výzvu zameranú iba na podporu audiovizuálnych diel primárne určených pre televízne vysielanie. Audiovizuálny fond tak operatívne vychádza v ústrety podnetom zabezpečiť pre takéto projekty okrem tradičnej jarnej a jesennej výzvy aj osobitný termín na predkladanie žiadostí a sumu finančných prostriedkov. Uzávierka na podávanie žiadostí v tejto výzve je 29. júna 2015 a rámcová suma finančných prostriedkov predbežne určená na prerozdelenie vo výzve je 500 tisíc eur.

Slovenskí televízni vysielatelia tvoria neoddeliteľnú súčasť audiovizuálnej kultúry a priemyslu na Slovensku a zároveň sú aj finančne najdôležitejšou skupinou neštátnych prispievateľov do Audiovizuálneho fondu. Cieľom podpory v tejto výzve je vytvoriť osobitný priestor pre vzájomné porovnanie a hodnotenie primárne televíznych projektov a prispieť k zabezpečeniu realizácie takých audiovizuálnych diel, o ktoré niektorý z televíznych vysielateľov prejaví záväzný záujem aj s finančným vyčíslením svojho vstupu. Aj preto je nevyhnutnou prílohou každej žiadosti v tejto výzve okrem iných štandardne požadovaných dokumentov aj právne účinný dokument (koprodukčná zmluva, akvizičná zmluva, záväzné potvrdenie o vstupe vysielateľa a pod.) uzavretý medzi žiadateľom a televíznym vysielateľom. Takýto dokument, ktorý je potvrdením právne záväzného a finančne vyčísleného vstupu televízneho vysielateľa do predmetného projektu audiovizuálneho diela, musí byť zo strany žiadateľa priložený ku každej žiadosti predloženej vo výzve 6/2015.

V zmysle príslušných ustanovení vnútorných predpisov fondu a podmienok pre poskytovanie štátnej pomoci na produkciu audiovizuálnych diel nemôžu o poskytnutie dotácie žiadať priamo televízni vysielatelia. Zároveň predmetom žiadosti o dotáciu môže byť iba hrané, dokumentárne alebo animované audiovizuálne dielo, ktoré je klasifikované v televíznom vysielaní ako programový typ „dramatika“ alebo „dokument“. Fond totiž neposkytuje finančné prostriedky na produkciu takých televíznych programových typov, akými sú napríklad publicistika, zábavný program, hudobný program a pod.

Predložené žiadosti budú posudzovať a hodnotiť príslušné odborné komisie pre podprogramy 1.1 až 1.3 štandardným postupom určeným vnútornými predpismi fondu. O žiadostiach predložených v tejto výzve musí fond v zmysle zákona rozhodnúť do 28. augusta 2015.

Späť

Podmienky používania|Ochrana osobných údajov|Kontaktujte nás
Copyright © 2009 - 2011 Audiovizuálny fond. Všetky práva vyhradené.