Správy

Skip Navigation LinksDomovská stránka > Správy > Výsledky dvanásteho rokovania rady Audiovizuálneho fondu

Výsledky dvanásteho rokovania rady Audiovizuálneho fondu

11. decembra, 2014

Rada AVF na svojom dvanástom rokovaní 9. decembra 2014 okrem iného schválila s pripomienkami návrh obsahovej úpravy procesu posudzovania a hodnotenia žiadostí, ktorú na rokovanie ako spoločný návrh predložili predseda rady Miloslav Luther, člen rady Anton Škreko a riaditeľ fondu Martin Šmatlák. Návrh je súčasťou o procesu priebežného zlepšovania hlavnej činnosti fondu a vychádza aj z viacerých diskusií na rade aj s členmi odborných komisií v priebehu tohto roka.

Základným cieľom návrhu je vytvoriť systémové predpoklady pre zvýšenie odbornosti v procese posudzovania a hodnotenia žiadostí. Predložený návrh striktne oddeľuje jednotlivé kolá hodnotenia, v ktorých sa členovia odborných komisií budú sústreďovať len na tie materiály a informácie, ktoré súvisia s príslušným kolom hodnotenia žiadostí (v prvom kole obsahové posúdenie projektu a v druhom kole posúdenie jeho rozpočtu a finančného zabezpečenia). V súvislosti s tým návrh tiež aplikuje do praxe dve prezentácie žiadateľa a jeho projektu pred príslušnou odbornou komisiou. Prvá prezentácia sa bude sústreďovať na obsah projektu a na jeho tvorivé zámery. Predmetom druhej prezentácie (na ktorej sa zúčastnia iba tí žiadatelia, ktorých projekty postúpia do druhého kola) bude rozpočet, finančné zabezpečenie a harmonogram realizácie projektu, ako aj reálne možnosti jeho prípadnej podpory z prostriedkov fondu. Ďalšou základnou zmenou oproti doterajšiemu spôsobu hodnotenia je to, že odborné komisie nebudú mať vopred rozpísané finančné prostriedky na príslušnú skupinu žiadostí a budú sa tak môcť výlučne sústrediť na posudzovanie a hodnotenie jednotlivých projektov. Rada po diskusii schválila predložený obsahový návrh a v súvislosti s tým sa na nasledujúcom zasadnutí bude venovať už konkrétnej úprave vnútorných predpisov fondu, ktoré upravujú podpornú činnosť.

Rada Audiovizuálneho fondu ďalej schválila aj návrh riaditeľa fondu na rozšírenie rozsahu doteraz zverejňovaných informácii vo verejnej databáze fondu. Od výzvy č. 1/2015 sa pri hodnoteniach jednotlivých žiadostí bude okrem bodového a slovného hodnotenia zverejňovať aj meno každého člena odbornej komisie, ktorý príslušnú žiadosť hodnotil. Zároveň do verejne sprístupnených informácií ku každej žiadosti pribudne aj autorská a/alebo režisérska explikácia tvorivého zámeru a tiež producentská explikácia realizačného zámeru projektu.

Rada Audiovizuálneho fondu na návrh riaditeľa vymenovala Vieru Langerovú a Ivana Jáchima za členov odbornej komisie pre program č. 2 s dominantnou odbornou orientáciou na podprogram 2.2 (festivaly a iné podujatia v audiovízii).

Rada tiež pokračovala v rokovaní o návrhu na podporu návštevnosti na slovenské kinematografické diela pre rok 2015 a členovia rady sa oboznámili aj s pripomienkami externého prostredia. Vzhľadom na potrebu širšej diskusie o tomto návrhu sa k jeho prerokovaniu rada vráti na nadchádzajúcom zasadnutí.

Späť

Podmienky používania|Ochrana osobných údajov|Kontaktujte nás
Copyright © 2009 - 2011 Audiovizuálny fond. Všetky práva vyhradené.