Správy

Skip Navigation LinksDomovská stránka > Správy > Určenie členov odborných komisií v aktuálnych výzvach

Určenie členov odborných komisií v aktuálnych výzvach

26. februára, 2015

V súlade s pravidlami Audiovizuálneho fondu pre proces hodnotenia žiadostí a v záujme predísť vzniku situácie, ktorá by mohla pri ich posudzovaní a hodnotení viesť ku konfliktu záujmov, kancelária fondu po uzávierke výziev 2/2015 a 3/2015 (prvé kolo) rozoslala zoznamy doručených žiadostí všetkým aktuálnym členom odborných komisií, ktorí boli vymenovaní radou fondu. Zároveň kancelária všetkých členov komisií vyzvala, aby deklarovali svoj realizačný vzťah k predloženým žiadostiam alebo aby oznámili iné objektívne dôvody, ktoré im neumožňujú zúčastniť sa na hodnotení žiadostí v aktuálnych výzvach.

Na základe informácií, ktoré kancelárii fondu doručili oslovení členovia odborných komisií, sa 25. februára 2015 na rokovaní dozornej komisie uskutočnilo určenie členov odborných komisií pre Program 1 vo výzve 2/2015 a pre podprogram 2.1 vo výzve 3/2015. Vo väčšine odborných komisií však nebolo možné uskutočniť určenie ich členov žrebovaním, nakoľko počet disponibilných členov bol rovnaký (v jednom prípade dokonca ešte nižší), než je počet členov potrebných na prácu komisie v zmysle zákona a príslušných vnútorných predpisov fondu.

V komisii pre podprogram 1.1 – hrané audiovizuálne diela z dvadsiatich členov komisie vymenovaných radou sa dvom členom (Hana Cielová, Martin Hasák) skončí ich funkčné obdobie 26. 2. 2015. Ďalší dvaja členovia (Peter Svarinský, Štefan Uhrík) sa nemôžu zúčastniť na hodnotení žiadostí kvôli pracovnej zaneprázdnenosti. Magdaléna Glasnerová neodpovedala na výzvu kancelárie fondu. Celkom ôsmi vymenovaní členovia komisie (Vladimír Bednár, Roman Brat, Ján Ďuriš, Ivan Finta, Dana Garguláková, Marian Puobiš, Valéria Schulzová a Jozef Slovák) deklarovali svoj realizačný vzťah k niektorej z predložených žiadostí. Z ostatných disponibilných členov Elena Kotová a Juraj Lihosit museli byť určení ako členovia iných odborných komisií v tejto výzve, pričom člen odbornej komisie objektívne nemôže naraz pôsobiť vo viacerých komisiách v jednej výzve. Zo zvyšných piatich členov preto musela byť zostavená odborná komisia bez žrebovania.

V komisii pre podprogram 1.2 – dokumentárne audiovizuálne diela z dvanástich členov vymenovaných radou sa dve členky (Andrea Prenghyová a Mária Ridzoňová - Ferenčuhová) nemôžu zúčastniť na hodnotení kvôli pracovnej zaneprázdnenosti. Ingrid Mayerová a Dušan Trančík deklarovali svoj realizačný vzťah k niektorej z predložených žiadostí. Z tých členov, ktorí nemali žiadne prekážky a boli tak k dispozícii pre zostavenie komisie, museli byť Elena Kotová a Juraj Lihosit určení v tejto výzve ako členovia odborných komisií pre iné podprogramy. Zo zvyšných šiestich členov bola táto odborná komisia zostavená žrebovaním tak, že dozorná komisia vyžrebovala jedného člena (Leo Štefankovič), ktorý sa na práci komisie v tejto výzve nezúčastní. Zvyšní piati členovia tak boli určení na posudzovanie a hodnotenie žiadostí.

V komisii pre podprogram 1.3 – animované audiovizuálne diela zo šestnástich členov vymenovaných radou sa Jaromírovi Kallistovi a Monike Trajterovej skončí funkčné obdobie 26. 2. 2015. Vladimír Král a Ivana Šebestová sa kvôli pracovnej zaneprázdnenosti alebo inému objektívnemu dôvodu nemôžu zúčastniť na činnosti komisie. Halka Marčeková deklarovala svoj realizačný vzťah k niektorej z predložených žiadostí. Z tých členov komisie, ktorí nemali žiadne prekážky a boli tak k dispozícii pre zostavenie komisie, museli byť Žofia Bosáková, Bronislava Brtáňová, Elena Kotová, Juraj Lihosit a Patrik Pašš ml. určení v tejto výzve ako členovia odborných komisií pre iné podprogramy. Zo zvyšných členov komisie boli dve členky (Gabriela Klaučová a Michaela Pavlátová) určené bez žrebovania z dôvodu dodržania zastúpenia príslušnej odborno-profesijnej skupiny v komisii. Zo zvyšných štyroch členov dozorná komisia vyžrebovala jednu členku (Katarína Mišíková), ktorá sa na práci komisie v tejto výzve nezúčastní. Ostatní traja členovia tak doplnili zostavu odbornej komisie pre tento podprogram.

V komisii pre podprogram 1.4 – školské a vzdelávacie audiovizuálne diela sa trom členom (Peter Dimitrov, Katarína Gažová a Jakub Gejdoš) skončí ich funkčné obdobie 26. 2. 2015. Dvaja členovia (Alena Bodingerová a Juraj Raýman) sa ospravedlnili kvôli pracovnej zaneprázdnenosti. Žofia Bosáková, Bronislava Brtáňová a Juraj Lihosit boli na návrh riaditeľa vymenovaní Radou AVF za členov odbornej komisie pre podprogram 1.4 per rollam. Spolu s ďalšími dvomi disponibilnými členmi (Martin Ciel a Kateřina Javorská) tak musela byť aj zostava odbornej komisie pre tento podprogram určená bez žrebovania.

V komisii pre podprogram 1.5 – minoritné koprodukcie z jedenástich členov vymenovaných radou sa trom (Hana Cielová, Karel Och a Štefan Uhrík) skončí ich funkčné obdobie 26. 2. 2015. Ďalší traja členovia (Juraj Raýman, Barbora Struss, Zuzana Gindl-Tatátová) sa nemôžu zúčastniť na činnosti komisie kvôli svojej pracovnej zaneprázdnenosti. Zo zvyšných piatich členov preto musela byť táto odborná komisia tiež zostavená bez žrebovania.

V komisii pre podprogram 2.1 – distribúcia a prezentácia audiovizuálnych diel pre hodnotenie žiadostí predložených vo výzve č. 3/2015 (prvé kolo) sa z desiatich členov komisie Martinovi Hasákovi skončí funkčné obdobie 26.2.2015. Jana Studená deklarovala svoj realizačný vzťah k niektorej z predložených žiadostí. Z tých členov komisie, ktorí nemali žiadne prekážky a boli tak k dispozícii pre zostavenie komisie, museli byť Radovan Holub, Kateřina Javorská a Viera Langerová určení ako členovia iných odborných komisií pre hodnotenie žiadostí vo výzve č. 2/2015. Zvyšní piati členovia tak tiež museli byť určení bez žrebovania pre zabezpečenie činnosti tejto odbornej komisie.

Z uvedenej rekapitulácie procesu zostavenia odborných komisií vyplýva, že pri väčšine odborných komisií vo výzvach 2/2014 a 3/2014 nemohla byť zostava príslušnej komisie určená žrebovaním - aj napriek tomu, že s výnimkou komisie pre podprogram 1.4 je počet členov vymenovaných radou do každej komisie minimálne dvojnásobný (v prípade komisie pre podprogram 1.1 dokonca štvornásobný!), než je počet členov potrebný na zabezpečenie posudzovania a hodnotenia žiadostí v konkrétnej výzve.

Späť

Podmienky používania|Ochrana osobných údajov|Kontaktujte nás
Copyright © 2009 - 2011 Audiovizuálny fond. Všetky práva vyhradené.