Správy

Skip Navigation LinksDomovská stránka > Správy > Zloženie odborných komisií v aktuálnych výzvach

Zloženie odborných komisií v aktuálnych výzvach

27. februára, 2014

V súlade s pravidlami Audiovizuálneho fondu pre proces hodnotenia žiadostí a v záujme predísť vzniku situácie, ktorá by mohla pri ich posudzovaní a hodnotení viesť ku konfliktu záujmov, kancelária fondu po uzávierke výziev 2/2014 a 3/2014 (prvé kolo) rozoslala zoznamy doručených žiadostí všetkým aktuálnym členom odborných komisií, ktorí boli vymenovaní radou fondu. Zároveň kancelária všetkých členov komisií vyzvala, aby deklarovali svoj realizačný vzťah k predloženým žiadostiam alebo aby oznámili iné objektívne prekážky, ktoré by im bránili zúčastniť sa na hodnotení žiadostí.

V komisii pre podprogram 1.1 – hrané audiovizuálne diela sa zo sedemnástich oslovených sedem členov nemôže zúčastniť na hodnotení žiadostí kvôli svojej pracovnej zaneprázdnenosti: Vladimír Bednár, Eva Borušovičová, Hana Cielová, Vlado Fischer, Jana Kákošová Elena Kotová a Štefan Uhrík. Ďalší traja vymenovaní členovia komisie (Roman Brat, Jan Gogola, a Marian Puobiš) deklarovali svoj realizačný vzťah k niektorej z predložených žiadostí. Z disponibilných členov Michaela Jeleneková a Zuzana Ricottiová museli byť určené ako členky iných odborných komisií v tejto výzve kvôli dodržaniu princípu zastúpenia všetkých odborno-profesijných skupín. Zároveň žiaden člen odbornej komisie objektívne nemôže naraz pôsobiť vo viacerých komisiách v jednej výzve. Zo zvyšných piatich členov preto musela byť zostavená odborná komisia bez žrebovania.

V komisii pre podprogram 1.2 – dokumentárne audiovizuálne diela z jedenástich oslovených členov sa traja (Jan Gogola, Elena Kotová a Mária Ridzoňová- Ferenčuhová) nemôžu zúčastniť na hodnotení z dôvodu pracovnej zaneprázdnenosti. František Palonder deklaroval svoj realizačný vzťah k jednej predloženej žiadosti. Z tých členov, ktorí nemali žiadne prekážky a boli tak k dispozícii pre zostavenie komisie, museli byť Juraj Lihosit a Marek Šulík určení v tejto výzve ako členovia odborných komisií pre iné podprogramy. Zo zvyšných piatich členov preto musela byť aj táto odborná komisia zostavená bez žrebovania.

V komisii pre podprogram 1.3 – animované audiovizuálne diela z pätnástich oslovených členov Jaromír Kallista nereagoval na výzvu, Vladimír Král a Elena Kotová sa nemôžu zúčastniť práce komisie kvôli pracovnej zaneprázdnenosti. Halka Marčeková a Ivana Šebestová deklarovali svoj realizačný vzťah k predloženým žiadostiam. Z tých, ktorí nemali žiadne prekážky a boli tak k dispozícii pre zostavenie komisie, museli byť Juraj Lihosit a Patrik Pašš ml. určení v tejto výzve ako členovia odborných komisií pre iné podprogramy. Zo zvyšných členov bola žrebovaním určená zostava odbornej komisie tak, aby bolo dodržané zastúpenie všetkých odborno-profesijných skupín podľa Štruktúry podpornej činnosti na rok 2014.

V komisii pre podprogram 1.4 – školské a vzdelávacie audiovizuálne diela sa z deviatich oslovených členov dvaja (Peter Dimitrov a Kateřina Javorská) ospravedlnili kvôli pracovnej zaneprázdnenosti. Juraj Raýman musel byť určený v tejto výzve ako člen inej odbornej komisie. Zo zvyšných členov bola žrebovaním určená zostava odbornej komisie tak, aby bolo dodržané zastúpenie všetkých odborno-profesijných skupín.

V komisii pre podprogram 1.5 – minoritné koprodukcie z jedenástich oslovených členov Jaromír Kallista a Marta Lamperová nereagovali na výzvu kancelárie. Štyria členovia - Hana Cielová, Elena Kotová, Zuzana Gindl-Tatárová a Štefan Uhrík sa nemôžu zúčastniť na činnosti komisie kvôli svojej pracovnej zaneprázdnenosti. Zo zvyšných piatich členov preto musela byť táto odborná komisia tiež zostavená bez žrebovania.

V komisii pre podprogram 2.1 – distribúcia a prezentácia audiovizuálnych diel pre hodnotenie žiadostí predložených vo výzve č. 3/2014 (prvé kolo) sa z jedenástich členov komisie Slavomírovi Grúberovi končí funkčné obdobie 28.2.2014. Ďalší dvaja členovia - Kateřina Javorská a Martin Palúch deklarovali svoj realizačný vzťah k niektorej z predložených žiadostí. Z tých členov komisie, ktorí nemali žiadne prekážky a boli tak k dispozícii pre zostavenie komisie, musel byť Martin Hasák určený ako člen odbornej komisie pre podprogram 1.1 vo výzve č. 2/2014. Zo zvyšných členov bola žrebovaním určená zostava odbornej komisie.

Z uvedenej rekapitulácie procesu zostavenia odborných komisií vyplýva, že pri tých odborných komisiách, ktoré vo výzve 2/2014 navrhujú rozdelenie 95% celkového objemu finančných prostriedkov určeného pre túto výzvu, nemohla byť zostava príslušnej komisie určená žrebovaním – a to najmä kvôli deklarovanej pracovnej zaneprázdnenosti alebo realizačnému vzťahu väčšiny členov príslušnej komisie.

Rada Audiovizuálneho fondu následne na svojom druhom zasadaní dňa 25. februára 2014 schválila návrh riaditeľa fondu na rozpis finančných prostriedkov pre protokoly odborných komisií takto

Výzva 2/2014 (produkcia)

počet žiadostí

požadovaná suma

návrh rozpisu

podiel rozpis k požadovanej

podprogram 1.1

17

5 203 493

1 500 000

28,83%

podprogram 1.2

41

1 407 211

400 000

28,43%

podprogram 1.3

8

190 261

80 000

42,05%

podprogram 1.4

22

111 587

40 000

35,85%

podprogram 1.5

13

970 558

200 000

20,61%

SPOLU

101

7 883 110

2 220 000

28,16%

Späť

Podmienky používania|Ochrana osobných údajov|Kontaktujte nás
Copyright © 2009 - 2011 Audiovizuálny fond. Všetky práva vyhradené.