Správy

Skip Navigation LinksDomovská stránka > Správy > Štruktúra podpornej činnosti fondu na rok 2015

Štruktúra podpornej činnosti fondu na rok 2015

31. októbra, 2014

Rada Audiovizuálneho fondu na svojom desiatom riadnom rokovaní dňa 28. októbra 2014 schválila aj Štruktúru podpornej činnosti fondu na rok 2015 a výzvu č. 1/2015, ktorej bola už venovaná samostatná správa.

Návrh štruktúry, ktorý rade predložil riaditeľ fondu Martin Šmatlák, vznikol po viacerých dôkladných diskusiách členov rady aj v komunikácii fondu s odbornou verejnosťou. Štruktúra je základným obsahovým dokumentom pre výkon podpornej činnosti fondu v príslušnom roku. Okrem iného podrobnejšie špecifikuje najmä počet, členenie a obsahové zameranie programov a podprogramov podpornej činnosti fondu, jej priority, mieru povinného spolufinancovania projektu žiadateľom, ako aj počet odborných komisií fondu, ich základné zloženie a počet členov.

Fond prostredníctvom štruktúry presnejšie určuje ciele a priority svojej podpornej činnosti, pričom v rozpočte opätovne vytvára finančnú rezervu určenú na dofinancovanie tých projektov, ktoré určené priority napĺňajú. Ako dlhodobý cieľ fondu štruktúra definuje „zvyšovať transparentnosť a efektivitu audiovizuálneho prostredia v Slovenskej republike, podporovať jeho kontinuálny hodnotový rast aj ekonomickú výkonnosť a konkurencieschopnosť.“

Štruktúra definuje na rok 2015 aj konkrétne priority v jednotlivých programoch podpornej činnosti, pričom prináša aj dve zásadné rozšírenia, obsahové aj formálne. Prvé sa týka vzniku nového podprogramu v programe 1 – 1.1.4 Produkcia hraných audiovizuálnych diel primárne určených pre audiovizuálne mediálne služby na požiadanie.

Druhé rozšírenie zavádza novú formu podpory, kombináciu dotácie a pôžičky, ktorá v minulom roku existovala len programe 4, aj pre program 1, konkrétne podprogramy zamerané na produkciu hraných, dokumentárnych a animovaných audiovizuálnych diel a európskych koprodukčných kinematografických diel s menšinovým tvorivým a producentským podielom slovenského koproducenta. Kombináciu foriem podpory, dotácie a pôžičky budú môcť v roku 2015 využívať aj žiadatelia v podprograme 2.1.1 - distribúcia slovenských audiovizuálnych diel.

Štruktúra určuje na podpornú činnosť fondu v roku 2015 predbežnú celkovú sumu 6 miliónov eur. Zároveň určuje základné percentuálne rozdelenie tejto sumy na jednotlivé programy a podprogramy podpornej činnosti fondu.

V určení termínov uzávierok pre jednotlivé výzvy na predkladanie žiadostí fond v roku 2015 pokračuje v osvedčenej tendencii a vychádza v ústrety žiadateľom, aby si mohli pripravovať v predstihu svoje projekty. V roku 2015 fond vyhlási celkom 6 výziev, ktoré sú (s výnimkou výzvy č. 4/2015) zamerané vždy len na jednu oblasť podpory. Okrem podujatí (výzva č. 1/2015) má každý program alebo podprogram v priebehu roka 2015 určených viac termínov uzávierok.

Späť

Podmienky používania|Ochrana osobných údajov|Kontaktujte nás
Copyright © 2009 - 2011 Audiovizuálny fond. Všetky práva vyhradené.