Správy

Skip Navigation LinksDomovská stránka > Správy > Vyhlásenie AVF a SFA k aktuálnej situácii na Ukrajine

Vyhlásenie AVF a SFA k aktuálnej situácii na Ukrajine

01. marca, 2022

Audiovizuálny fond a Slovenská filmová agentúra vyjadrujú úplnú podporu ľuďom a inštitúciám na Ukrajine v súvislosti s neakceptovateľnou okupáciou jej územia vojskami Ruskej federácie.

Považujeme Ukrajinu za nášho blízkeho koprodukčného partnera a za neoddeliteľnú súčasť európskeho audiovizuálneho priestoru, čoho dôkazom sú aj viaceré medzinárodne úspešné koprodukčné diela (Cenzorka v réžii Petra Kerekesa, Čiara Petra Bebjaka, Pomaľované vtáča režiséra a producenta Václava Marhoula či televízny seriál Slovania od tvorcov Petra Bebjaka, Michala Blaška, Serhija Sanina a Olega Stachurského).

Keď v roku 2021 Taliban násilne prevzal moc v Afganistane, slovenská producentka Wanda Adamik Hrycová požiadala o pomoc pre našu blízku slovensko-afganskú filmárku Sahru Karimi. Ukrajina jej pomohla hneď. My teraz tiež pomôžeme.

Audiovizuálny fond preto stojí pri svojich ukrajinských kolegoch v ich boji za slobodu a ponúkne im aj osobitné podporné nástroje, akými môžu byť napríklad rezidenčné pobyty pre ukrajinských filmárov alebo iná forma pomoci.

V komunikácii s našimi partnermi na Slovensku aj na Ukrajine budeme hľadať účinné mechanizmy, ktoré pomôžu udržať a ďalej rozvíjať našu vzájomnú spoluprácu.

Sme s vami, sme tu pre vás.

Audiovizuálny fond

Slovenská filmová agentúra

Späť

Podmienky používania|Ochrana osobných údajov|Kontaktujte nás
Copyright © 2009 - 2011 Audiovizuálny fond. Všetky práva vyhradené.