Správy

Skip Navigation LinksDomovská stránka > Správy > Audiovizuálny fond otvoril nový program na podporu audiovizuálneho priemyslu

Audiovizuálny fond otvoril nový program na podporu audiovizuálneho priemyslu

07. septembra, 2014

Doterajšia podporná činnosť, ktorú Audiovizuálny fond kontinuálne uskutočňuje od roku 2010, znamenala dôležitý rozvojový impulz pre audiovizuálnu kultúru s primárnym zameraním na jej hodnotovú orientáciu a na kultúrny rozmer použitia poskytnutých finančných prostriedkov. Napriek pozitívnym výsledkom aj rozvíjajúcemu sa profesionálnemu zázemiu však audiovizuálne prostredie na Slovensku stále nie je dostatočne konkurencieschopné, najmä pokiaľ ide o výrobné a technologické zázemie audiovizuálnej produkcie, ako aj z hľadiska dostupnosti finančných zdrojov a investícií do audiovizuálnej produkcie mimo sféry verejných financií.

Pre neštátne investície do audiovizuálnej tvorby ani pre zahraničné audiovizuálne produkcie (okrem koprodukčných projektov s účasťou slovenských subjektov) na Slovensku doteraz neexistovala žiadna forma štátnej podpory, stimulov či zvýhodnenia, ktoré by mohli byť motiváciou pre súkromných investorov alebo pre realizáciu zahraničných filmov na Slovensku. Vo väčšine európskych krajín je takýto systém štátnej podpory súkromných investícií do filmového priemyslu už zavedený a prináša preukázateľné efekty – nielen z hľadiska návratnosti v príjmoch verejných rozpočtov, ale najmä z hľadiska rozvoja audiovizuálneho priemyslu v danej krajine, jeho infraštruktúry, technologickej inovácie aj profesijného zázemia.

V žiadnej európskej krajine audiovizuálna kultúra nemôže dlhodobo udržateľne a profesionálne fungovať bez primeranej priemyselnej (technologickej, výrobnej, profesijnej) základne. Úspešná existencia a rozvoj tejto základne sú pritom v našich podmienkach zväčša závislé od neštátnych investícií a od zahraničných produkcií.

Ostatnou novelizáciou zákona č. 516/2008 Z. z. o Audiovizuálnom fonde a ustanoveniami Vyhlášky Ministerstva kultúry SR o filmovom projekte sa vytvorili podmienky pre fungovanie ďalšieho systémového opatrenia, ktorým je poskytovanie finančných prostriedkov formou osobitnej formy dotácie s účelovým určením na podporu audiovizuálneho priemyslu v Slovenskej republike.

Na základe uvedených legislatívnych úprav bude môcť Audiovizuálny fond od roku 2015 poskytovať finančné prostriedky určené na podporu audiovizuálneho priemyslu. Tieto finančné prostriedky bude fond poskytovať z osobitného príspevku zo štátneho rozpočtu. Finančné zabezpečenie nového programu osobitným príspevkom zo štátneho rozpočtu tak nebude mať žiaden negatívny vplyv na doterajšiu činnosť fondu v jej dominantnom zameraní na podporu audiovizuálnej kultúry.

Všetky podrobné informácie o programe na podporu audiovizuálneho priemyslu sú v samostatnej sekcii.

Späť

Podmienky používania|Ochrana osobných údajov|Kontaktujte nás
Copyright © 2009 - 2011 Audiovizuálny fond. Všetky práva vyhradené.