Správy

Skip Navigation LinksDomovská stránka > Správy > Slovenská animácia zažiarila na významnom podujatí v Annecy

Slovenská animácia zažiarila na významnom podujatí v Annecy

21. júna, 2024

Asociácia producentov animovaného filmu (APAF) informovala o úspechu slovenskej animácie na Medzinárodnom festivale animovaných filmov v Annecy, ktorý patrí medzi najprestížnejšie podujatia v oblasti animovanej tvorby. V programe 48. ročníka, ktorý sa konal od 9. do 15. júna predstavil rekordný počet slovenských a koprodukčných diel.

Tri zo šiestich uvedených slovenských filmov ocenili aj medzinárodné poroty. Ide dosiaľ o najväčší úspech pre slovenskú animáciu v Annecy a zároveň dôkaz jej dobrej kondície. V súťažnej sekcii celovečerných filmov Contrechamps si Cenu poroty tento rok odniesol česko-slovensko-francúzsky film "Keď život chutí", ktorý vznikol v réžii Kristiny Dufkovej a produkcii NOVINSKI. Cenu mladého publika získal krátky animovaný film "Ahoj leto" v réžii Martina Smatanu a Veroniky Zacharovej, ktorý vznikol ako koprodukcia Slovenska, Česka a Francúzska. Tretím oceneným filmom je "Hurikán" českého režiséra Jana Sasku. Vznikol v koprodukcii slovenskej spoločnosti Artichoke a v Annecy si spomedzi desiatok krátkych filmov získal najväčšiu priazeň divákov, ktorí mu v hlasovaní udelili prestížnu Cenu Publika.

„Túto cenu si veľmi vážime, keďže je to zo všetkých tá najdemokratickejšia, nerozhoduje o nej troj-členná porota, ale stovky, možno tisícky divákov. V Annecy je asi to najlepšie festivalové publikum aké poznám. Na projekcie filmov vedia čakať aj hodiny v rade, každé premietanie sprevádza úžasná atmosféra, potlesk a silné reakcie. Bol to skutočný zážitok,” prezradil producent Juraj Krasnohorský.   

Riaditeľ Vladimír Burianek v mene Audiovizuálneho fondu gratuluje všetkým oceneným tvorcom a producentom a praje veľa ďalších podobných úspechov. 

 

Fotografia je z filmu:Keď život chutí, produkcia NOVINSKI 


Späť

Podmienky používania|Ochrana osobných údajov|Kontaktujte nás
Copyright © 2009 - 2011 Audiovizuálny fond. Všetky práva vyhradené.