Správy

Skip Navigation LinksDomovská stránka > Správy > Mimoriadnu podporu dostanú kiná v októbri

Mimoriadnu podporu dostanú kiná v októbri

28. septembra, 2020

Časť z mimoriadnej 11-miliónovej pomoci Ministerstva kultúry SR pre nezávislú kultúru podporí kiná už v októbri. Audiovizuálny fond dostal od Ministerstva kultúry 700 tisíc eur. Z nich Rada fondu vyčlenila 500 tisíc eur pre prevádzkovateľov kín na Slovensku. Pandémia koronavírusu totiž výrazne zasiahla aj kiná. Ako prvé boli zrušené verejné podujatia a s nimi i filmové predstavenia.
„Táto mimoriadna podpora má prevádzkovateľom kín nielen pomôcť prekonať ekonomické následky pandémie. Slúži aj na zabezpečenie pravidelnej prevádzky a fungovania kín a najmä na uvádzanie slovenských a európskych filmov,“ uviedla ministerka kultúry Natália Milanová.
Audiovizuálny fond v rámci mimoriadnej výzvy rozdelí 502 400 eur medzi všetkých 57 prevádzkovateľov kín, ktorí načas podali žiadosť v mimoriadnej výzve 9/2020. Rada fondu po uzávierke výzvy rozhodla o zvýšení podpory pre jednosálové kiná z 2 500 eur na 3 400 eur. Zvýšila tiež sumu pre každú kinosálu vo viacsálovom kine z 2 000 eur na 2 650 eur. Spolu tak fond pomôže 176 kinosálam, čo je takmer 80 percent zo všetkých štandardných kinosál po celom Slovensku, výnimkou sú letné kiná a alternatívne priestory. Fond môže začať zmluvy so žiadateľmi uzatvárať už od začiatku októbra a následne im pošle dotáciu. Je preto dôležité, aby podporené kiná dodali kancelárii fondu včas všetky dokumenty potrebné pre vyhotovenie zmluvy.
Zostávajúcich 200 tisíc eur z mimoriadneho príspevku od ministerstva kultúry využíva fond v prebiehajúcej výzve 3/2020 na zvýšenú podporu distribúcie, predovšetkým nových slovenských filmov v kinách.

Späť

Podmienky používania|Ochrana osobných údajov|Kontaktujte nás
Copyright © 2009 - 2011 Audiovizuálny fond. Všetky práva vyhradené.